Anteriorinen pinnetila

Kohteesta Klassisen baletin tekniikka ja rasitusvammat - Jalan ja nilkan alue
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä

Anteriorinen pinnetila (engl. anterior impingement) esiintyy ylemmän nilkkanivelen etuosassa tibian eli sääriluun ja taluksen välille etenkin syvässä dorsifleksiossa (kuva I1). Pinnetilassa toistuvat dorsi- ja plantaarifleksiot ylikuormittavat ylemmän nilkkanivelen anteriorisia osia ja lopulta aiheuttavat luupiikkimuodostusta tibian etuosaan ja taluksen vastaaviin osiin. Se on suhteellisen yleinen vamma klassisen baletin tanssijalla ja se aiheuttaa kroonista kipua nilkan etuosaan. Tanssijoiden lisäksi vaivasta kärsivät mm. jalkapalloilijat ja muut urheilijat, joiden laji vaatii äärimmäistä dorsifleksiota tai plantaarifleksiota nilkan ja jalan nivelissä.

Kuva I1. Anteriorinen pinnetila syntyy nilkan etuosassa tibian ja taluksen väliin.

Baletin tekniikasta aiheutuva ylikuormitus

Pinnetila syntyy tanssijalla usein toistuvassa maksimaalisessa dorsifleksiossa, esim. demi-pliéssä tai grand pliéssä. Joillakin tanssijoilla demi-plién dorsifleksio on niin syvä, että ylemmässä nilkkanivelessä tibian ja taluksen luiset pinnat joutuvat kosketuksiin. Tällöin nivelkapselin synoviaaliset pehmytkudokset tai luiset rakenteet saattavat jäädä puristuksiin tibian ja taluksen väliin. Toistuvasta kosketuksesta syntyy mikrotraumoja, jotka alkavat lopulta kehittää osteofyyttejä eli uudisluuta pinnekohtaan. Alueelle kehityy vähitellen kivulias tulehdus.<ref>Niek van Dijk 2006, 663-4; Niek van Dijk & Marti 1999, 4</ref>

Toisaalta myös äärimmäisen ja toistuvan plantaarifleksion (mm. ojennuksessa, demipointessa ja pointessa) on arveltu aiheuttavan venytystä ja mikrotraumoja nivelkapselin etuosiin, jolloin ylemmän nilkkanivelen etuosaan osaan alkaa syntyä uudisluuta.<ref>Niek van Dijk 2006, 663-4; Niek van Dijk & Marti 1999, 4</ref>

Oireet

Tanssijalla esiintyy kipua äärimmäisessä dorsifleksiossa, kuten demi-pliétä tai grand pliétä tehdessä. Kipua esiintyy myös esim. hyppyjen laskeutumisessa, joissa tarvitaan syvää demi-pliétä. Vähitellen dorsifleksio demi-pliéssä rajoittuu. Nilkan etupuolella voi myös esiintyä turvotusta ja arkuutta.<ref>Kadel 2006, 822</ref> Osteofyytit voidaan paikantaa sivuröntgenkuvilla<ref>Peltokallio 2003, 180</ref>.

Hoito

Konservatiivinen hoito ei yleensä tehoa anterioriseen pinnetilaan. Kenkien kantojen kohottaminen saattaa joskus auttaa, mutta baletissa pehmeiden tossujen tai kärkitossujen kantojen kohotusta on vaikeaa toteuttaa. Tulehduskipulääke voi myös auttaa kivunhallinnassa.<ref>Kadel 2006, 822</ref> Usein kuitenkin nivelen tähystys, jossa osteofyytit poistetaan, on tarpeen. Tähystyshoidosta on tanssijalle yleensä hyviä tuloksia.<ref>Motta-Valencia 2006, 9; Niek van Dijk 2006, 671-77</ref>

Viitteet

<references />

Lähteet

  • Kadel, N. 2006. Foot and Ankle Injuries in Dance. Physical Medicine and Rehabilitation Clinics of North America. 17, 2006, 813-26.
  • Motta-Valencia, K. 2006. Dance-Related Injury. Physical Medicine and Rehabilitation Clinics of North America. 17 (3) August, 1-19.
  • Niek van Dijk, C. 2006. Anterior and Posterior Impingement. Foot and Ankle Clinics. 11, 663-83.
  • Niek van Dijk, C. & Marti, R.K. 1999. Traumatic, post-traumatic and over-use injuries in ballet: with special emphasis on the foot and ankle. Foot and Ankle Surgery. 5, 1-8.
  • Peltokallio, P. 2003. Tyypilliset urheiluvammat. CD-versio. Medipel Oy.