Posteriorinen pinnetila

Klassisen baletin tekniikka ja rasitusvammat - Jalan ja nilkan alue

Sisällysluettelo

Yleistä

Posteriorinen pinnetila (engl. posterior impingement) syntyy ylemmän nilkkanivelen takaosiin sääriluun eli tibian ja taluksen välille (kuva J1). Pinnetila esiintyy maksimaalisessa plantaarifleksiossa. Se aiheuttaa tanssijalle kipua nilkan takaosiin mm. demipointe- ja pointe-asennoissa, joissa ylempi nilkkanivel on maksimaalisessa plantaarifleksiossa. Posteriorinen pinnetila voi aiheutua tanssijoilla sekä anatomisesta rakenteesta että klassisen baletin tekniikasta, erityisesti pakotetusta plantaarifleksiosta.

Baletin tekniikasta aiheutuva ylikuormitus

Nilkan posteriorinen pinnetila johtuu tanssijalla usein pakotetusta plantaarifleksiosta. Jos tanssija ei yllä nilkan ojennuksessa, demipointe-asennossa tai kärkitossuilla seistessä ideaaliseen 90-100:n asteen plantaarifleksioon, tanssija saattaa yrittää pakottaa nilkkaa tähän asentoon. Vähitellen ylemmän nilkkanivelen liikkuvuus ja liikelaajuus kasvavat, kunnes tila tibian ja calcaneuksen välillä kaventuu. Tällöin taluksen lateraalinen kieleke (kuva J2) saattaa jäädä pinnetilaan tibian ja calcaneuksen väliin.[1]

Kuva J1. Posteriorinen pinnetila syntyy nilkan takaosaa tibian, taluksen ja calcaneuksen välille.
Kuva J2. Taluksen lateraalinen kieleke, joka osalla ihmisistä esiintyy irrallisena os trigonumina.

Taluksen lateraalinen kieleke esiintyy n. 7-11% ihmisistä irrallisena luuna, jolloin sitä nimitetään os trigonumiksi[2]. Pakotetussa plantaarifleksiossa myös os trigonum saattaa jäädä tibian ja calcaneuksen väliin aiheuttaen hankausta ja ärsytystä. Pelkästään os trigonum itsessään ei kuitenkaan aiheuta pinnetilaa tai hankausta, vaan taustalla täytyy esiintyä joko trauma tai tekniikkavirhe, esimerkiksi pakotettu plantaarifleksio. Pitkäaikainen pinnetila ja tulehdus saattavat aiheuttaa nivelkapselin paksuuntumista ja kalkkiutumista.[3] Koska flexor hallucis longuksen jänne liikkuu lateraalisen kielekkeen tai os trigonumin vierestä, jänne saattaa hankautua kivuliaasti pinnealueeseen pahentaen sen tilaa.[4]

Oireet

Posteriorinen pinnetila oireilee kipuna ja arkuutena nilkan taka-ulko-osassa, yleensä sääriluun lateraalisen malleolin takana. Kipu tuntuu etenkin ojennuksessa, demipointessa tai kärkitossuilla seistessä täydessä nilkan ja jalan nivelten plantaarifleksiossa. Plantaarifleksio saattaa myös olla rajoittunut sekä aktiivisesti että passiivisesti suoritettuna.[5] Flexor hallucis longuksen jänteen läheisen sijainnin vuoksi isovarpaan aktiivinen koukistus ja passiivinen ojennus saattavat olla hyvin kivuliaita. Demipointe-asento saattaa olla erityisen kivulias.[6] Diagnoosi voidaan varmentaa röntgenkuvalla, jossa jalka on täydessä plantaarifleksiossa, esim. pointe- tai demipointe-asennossa.

Hoito

Posteriorista pinnetilaa voidaan hoitaa konservatiivisesti. Tulehduskipulääkitys auttaa kipuun ja tulehdustilaan. Tanssiessa plantaarifleksio tulee suorittaa ainoastaan kivuttomalla alueella.[7]

Fysioterapian tavoitteena on palauttaa plantaarifleksion liikelaajuus ja vahvistaa plantaarifleksoreita. Plantaarifleksoreista tulisi vahvistaa etenkin apulihaksia peroneus longusta, tibialis posterioria sekä varpaiden fleksoreita. Nämä lihakset nostavat plantaarifleksiossa jalan etupuolelta jalan kaarta, eivätkä aiheuta nilkan takaosaan pinnetilaa. Sen sijaan plantaarifleksiota pääasiallisesti suorittavat triceps surae-lihakset nostavat calcaneusta voimakkaasti kohti sääriluuta eli tibiaa, ja tämä saattaa lisätä pinnetilaa. Mikäli tanssija oppii plantaarifleksoimaan nilkan apulihaksilla, pinnetila saattaa kadota.[8] Mikäli konservatiivinen hoito ei auta, pinnetila voidaan korjata leikkaushoidolla, jossa mm. os trigonum tai suuri taluksen lateraalinen kieleke poistetaan[9].

Viitteet

 1. Niek van Dijk 2006, 665
 2. Hamilton 2008, 263
 3. Niek van Dijk 2006, 665-6
 4. Peltokallio 2003, 176
 5. Clippinger 2007, 368-9
 6. Peltokallio 2003, 176
 7. Clippinger 2007, 368-9
 8. Lewton-Brain, 2009
 9. Niek van Dijk & Marti 1999, 6

Lähteet

 • Clippinger, K. 2007. Dance Anatomy and Kinesiology. Human Kinetics, Champaign, USA.
 • Hamilton, W.G. 2008. Posterior Ankle Pain in Dancers. Clinics in Sports Medicine. 27, 263-77.
 • Lewton-Brain, P. 2009. Putting Your Best Foot Forward. Biomechanical Consideration in Dancers Feet. Luento. International Dance Medicine Symposium, Helsinki 10.6.2009.
 • Niek van Dijk, C., 2006. Anterior and Posterior Impingement. Foot and Ankle Clinics. 11, 663-83.
 • Niek van Dijk, C.& Marti, R.K. 1999. Traumatic, post-traumatic and over-use injuries in ballet: with special emphasis on the foot and ankle. Foot and Ankle Surgery. 5. 1-8.
 • Peltokallio, P. 2003. Tyypilliset urheiluvammat. CD-versio. Medipel Oy.
<< Etusivulle
Tietoja sivustosta
Kirjaudu