Flexor hallucis longuksen tendiniitti

Kohteesta Klassisen baletin tekniikka ja rasitusvammat - Jalan ja nilkan alue
Versio hetkellä 22. kesäkuuta 2009 kello 09.55 – tehnyt Anu (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä

Flexor hallucis longuksen jänne kulkee mediaalisen malleolin takana ahtaan sidekudoksisen ja luisen tunnelin läpi.

Flexor hallucis longuksen eli isovarpaan pitkän koukistajalihaksen tendiniitti tarkoittaa jänteen tulehdustilaa. Se on niin tyypillinen vamma tanssijalla, että sitä kutsutaan ”tanssijan tendiniitiksi”. Anatominen rakenne, klassisen baletin teknikka ja ylikuormitus aiheuttavat jänteen tulehdustilan.

Jo yksinään lihaksen ja jänteen anatominen rakenne altistaa jänteen tendiniitille. Flexor hallucis longuksen jänne kulkee nilkan takaosassa ahtaan sidekudoksisen ja luisen tunnelin läpi, joka aiheuttaa hankausta jänteelle. Hankaus puolestaan aiheuttaa turvotusta ja lisähankausta, kunnes jänteen kulku tunnelissa käy hankalaksi.<ref>Hamilton 2008, 263-4</ref> tuleeko tähän tarkempi selvitys anatomiasta??

Baletin tekniikasta aiheutuva kuormitus

Flexor hallucis longukseen ja etenkin sen jänteeseen aiheutuu kovaa kuormitusta baletin tekniikassa. Mm. toistuva vaihtelu maksimaalisen plantaarifleksion välillä täydessä en pointe-asennossa ja maksimaalisen dorsifleksion välillä demi-pliéssä rasittavat flexor hallucis longusta. Flexor hallucis longus on myös tärkeä lihas, kun tanssija nousee demipointe asennosta täyteen en pointe-asentoon. <ref>Kadel 2006, 824</ref> Fleksor hallucis longusta saataa myös rasittaa tanssijan huono tasapaino. Tanssija saattaa yrittää stabiloida jalkaa ja parantaa jalan tasapainoa koukistamalla varpaita, ikään kuin tarttumalla varpailla lattiasta kiinni. Tällöin varpaan koukistajat ja etenkin isovarpaan koukistaja saattavat ylikuormittua.<ref>Lind & Osmala 2009</ref> tähän kuva varpaiden tarttumisesta? tai varpaille noususta?

Oireet

Flexor hallucis longuksen jänne saattaa usein juuttua ahtaaseen sidekudoksiseen ja luiseen tunneliin grand pliéssä, jossa sekä nilkkanivel että isovarvas ovat dorsifleksiossa.<ref>Norris 2005, 43</ref>

Tendiniitissä tanssija tuntee kipua nilkan taka-sisäosassa, sekä mietoa turvotusta ja arkuutta samalla alueella. Joskus saattaa tuntua ratinaa jänteen pinnealueelta isovarvasta koukistaessa ja ojentaessa. Isovarpaan koukistusvoima heikkenee. Vähitellen jänne paksuuntuu ja sen liike ahtaassa tunnelissa vaikeutuu. Tanssijan saattaa sen vuoksi olla hankala liikuttaa isovarvasta. Isovarvas saattaa lukkiutua etenkin ekstensioasentoon jänteen juuttuessa ahtaaseen tunneliin.<ref>Kadel 2006, 824</ref>

Hoito

Tanssijoiden flexor hallucis longuksen tendiniitissä käytetään usein hoitomuotona konservatiivista hoitoa (Lind ja Osmala 2009). Kärkitossutyöskentelyä, demipointea ja hyppyjä on hyvä välttää jonkin aikaa. Tulehduskipulääkkeet, kylmähoito sekä lihaksen rentoutus, venytys ja vahvistus tehoavat usein.<ref>Kadel 2006, 824</ref> Mikäli konservatiivinen hoito ei auta, on leikkaushoito on todettu hyväksi hoitomuodoksi.<ref>Kolettis et al. 1996</ref>

Viitteet

<references />

Lähteet

  • Hamilton, W.G., 2008. “Posterior Ankle Pain in Dancers”. Clinics in Sports Medicine. 27 (2008), 263-77.
  • Kadel, N., 2006. “Foot and Ankle Injuries in Dance”. Physical Medicine and Rehabilitation Clinics of North America, 17, 2006, 813-26.
  • Kolettis, G., Michell, L., Klein, J., 1996. ”Release of the Flexor Hallucis Longus Tendon in Ballet Dancers”. The Journal of Bone & Joint Surgery. Vol 78-A (9), September 1996, s. 1386-1390.
  • Lind, P., Osmala, J. 2009. Haastattelu 26.5.2009. Osteopaatti ja fysioterapeutti. Suomen Kansallisooppera.
  • Norris, R.N. 2005. “Common Foot and Ankle Injuries in Dancers”. Teoksessa Solomon R., Solomon J., Cerny Minton, S., 2005. Preventing Dance Injuries. S. 39-51. Human Kinetics, Champaingn, USA.