Nivelsiteet, kantakalvo

Kohteesta Klassisen baletin tekniikka ja rasitusvammat - Jalan ja nilkan alue
Versio hetkellä 23. kesäkuuta 2009 kello 14.01 – tehnyt Anu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Mediaalisesti nilkkaa ja jalkaa tukee viuhkamainen delta-nivelside eli leveä kolmioside. Deltoid-nivelside on neliosainen ja sen lähtökohta on mediaalisesa malleolissa. Se kiinnitt...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mediaalisesti nilkkaa ja jalkaa tukee viuhkamainen delta-nivelside eli leveä kolmioside. Deltoid-nivelside on neliosainen ja sen lähtökohta on mediaalisesa malleolissa. Se kiinnittyy calcaneukseen, taluksen anteriorisesti ja posteriorisesti sekä naviculareen. Yhdessä nämä ligamentit stabiloivat nilkkaa ja estävät alemman nilkkanivelen eversiota. Nilkan ulkosivulla on kolme nivelsidettä, jotka tukevat nilkkaa ja jalkaa lateraalisesti. FTA-ligamentti eli anteriorinen fibulotalaarinen ligamentti kiinnittyy nimensä mukaisesti fibulaan ja talukseen pohjeluun malleolin etupuolella. Posteriorinen fibulotalaarinen ligamentti eli FTP-ligamentti taas kiinnittyy fibulaan ja talukseen pohjeluun malleolin takapuolella. Calcaneofibulare-ligamentti kulkee pohjeluun malleolista calcaneuksen. Nämä ligamentit stabiloivat nilkkaa lateraalisesti ja estävät inversiosuuntaista liikettä. (Clippinger 2007, 303-4; Kapandji 1994, 164.)

Jalan rakenteita tukee myös erittäin vahva ja joustamaton siderakenne. Sitä kutsutaan plantaarifaskiaksi tai kantakalvoksi. Se lähtee liikkeelle kantapään alapuolelta calcaneuksesta ja kiinnittyy jalan rakenteisiin lähellä metatarsaaliluiden distaalisia päitä, mm. varpaiden fleksoreiden jänteisiin. Plantaarifaskia tukee erityisesti jalan mediaalista pitkittäisen kaaren rakennetta. Faskia kiristää kantapään ja jalan etuosaa lähemmäs toisiaan, jolloin jalan kaarirakenne säilyy korkeana. Erityisesti varpaita ekstensoidessa kantakalvo kiristyy tiukaksi jänteeksi, ja jalan pitkittäinen kaari nousee voimakkaasti samalla kun jalkaterän mediaalinen osa kääntyy pronaatioon ja subtalaari- ja keskitarsaalinivelet supinoituvat. Tällöin mediaaliset keskitarsaalinivelet lukittuvat ja jalka tulee tässä asennossa erittäin tukevaksi sivusuunnissa. Biomekaniikassa ilmiö tunnetaan nimellä windlass, joka merkitsee vipua tai vintturia. (Ahonen 2002, 265-6; Clippinger 2007, 306-7.)